Безопасен интернет

Като отговорна компания, доставяща пълния спектър от комуникационни услуги, в NET 1 считаме за свое задължение осигуряването на възможно най-безопасния достъп до интернет за нашите клиенти. Именно затова в средата на октомври 2018 г, обявен от Европейския Съюз, като месец посветен на „кибер сигурността“,  МВР и NET 1 подписаха официално споразумение за съвместна работа в борбата с онлайн разпространението, на материали представляващи сексуална експлоатация на деца.

Въведохме филтър, който ограничава интернет достъпа до списък с домейни, изготвен от ИНТЕРПОЛ и предоставен от МВР, въз основа на предварително зададени критерии. Филтърът е активен за всички потребители на интернет услуги от NET 1. При всеки опит през мрежата да бъде отворен уебсайт, който съдържа фото- или видеоматериали, показващи сексуална злоупотреба с деца, клиентите автоматично се пренасочват към СТОП-страница, която ги информира, че достъпът до сайта е забранен.

В днешно време децата започват да използват интернет от все по-ранна възраст, като мрежата предлага всевъзможна информация, но едновременно с това и редица рискове за най-малките. Ето защо, в партньорство с Националния център за безопасен интернет, започнахме създавнето на кратки ръководства, в които са описани най-честите онлайн опасности, с които децата от различните възрастови групи се сблъскват.

Насърчаваме отговорната употреба на новите технологии, затова като част от програмата ни за безопасен интернет, в компанията регулярно се провеждат и образователни сесии за служители, в рамките на които експерти от Националния център за безопасен интернет и ГДБОП,  споделят какви са основните заплахи, пред които сме изправени в интернет и дават съвети за тяхното преодоляване.

РЪКОВОДСТВО ЗА ОНЛАЙН БЕЗОПАСНОСТ ЗА РОДИТЕЛИ НА ДЕЦА ОТ 7 ДО 9 ГОДИНИ

РЪКОВОДСТВО ЗА ОНЛАЙН БЕЗОПАСНОСТ ЗА РОДИТЕЛИ НА ДЕЦА ОТ 10 ДО 12 ГОДИНИ

РЪКОВОДСТВО ЗА ОНЛАЙН БЕЗОПАСНОСТ ЗА РОДИТЕЛИ НА ДЕЦА ОТ 13 ДО 15 ГОДИНИ

РЪКОВОДСТВО ЗА ОНЛАЙН БЕЗОПАСНОСТ ЗА РОДИТЕЛИ НА ДЕЦА ОТ 16 ДО 18 ГОДИНИ

 

"Радваме се, че НЕТ1 стана партньор на Националния център за безопасен интернет и съюзник в усилията да предпазим децата в интернет чрез информиране и образоване, както на самите деца и младежи, така и на техните родители и учители. НЕТ1 поде инициативата да изготвим заедно образователни материали, насочени към родителите. Служителите на фирмата бяха запознати с рисковете за деца онлайн и начините за превенцията им. Сред служителите на компанията има и обучени от Центъра за безопасен  интернет доброволци, които са се включвали в обучения на ученици.

Уверени сме, че предстоят още нови инициативи, които ще продължат  похвалните усилия на НЕТ  за социално отговорна дейност в интерес на  децата в България.”

  Георги Апостолов (Център за безопасен Интернет)