"Мобилни алтернативни комуникации" пренареждат пазара на телекомуникационни услуги

Виртуален мобилен оператор

Консорциумът ще предложи пълна гама от услуги, съобразени със специфичните потребности на клиентите

И в България ще има алтернативен виртуален мобилен оператор. Пет компании обединени в консорциум са амбицирани да пренаредят пазара на телекомуникационни услуги в страната.

„Като цяло, ние искаме да сме алтернатива на установените телекоми. Това е смисълът на единен виртуален мобилен оператор (MNVO)”, заяви Петър Ризов, управител на софийския телеком NET1.

Обединението „Мобилни алтернативни комуникации“ определя като свое конкурентно предимство близостта до крайния клиент. Това ще позволи разработването на пълна гама телекомуникационни услуги, съобразени със специфичните потребности на клиентите в дадени региони.

На пресконференция на 25-ти януари, управителите на петте компании в консорциума - Петър Ризов, NET1; Невен Дилков, Нетера; Ангел Василев, Телекабел; Петьо Георгиев, СКАТ; Милен Минев, Телесим представиха пред журналисти целите на обединението и предстоящите стъпки.

Към момента петте компании развиват своята дейност в общо 15 области, като мрежите им достигат до повече от 2 милиона души, което прави над 30% от цялото население на България.

Консорциумът вече води преговори с мобилните оператори  за използване на тяхната инфраструктура на територията на цялата страна за нуждите на виртуален мобилен телеком.

Разговори се водят и с държавния регулатор в лицето на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за съдействие при развиването на подобна дейност.

От „Мобилни алтернативни комуникации“ са оптимисти за резултата от преговорите, тъй като международният опит и световната практика показват, че на телекомуникационния пазар има място за успешно развитие на този вид услуги.

„В България над 300 доставчици предлагат интернет и телевизия, а в същото време мобилните оператори са само три. Страната ни е на челните места по съотношение цена/качество на интернета и е парадоксално, че в мобилния сегмент конкуренцията не е по-голяма.“, заяви Петър Ризов.

По света оперират над 1 200 MVNO. Тази практика е силно застъпена и в Европа, като България е една от малко държави, в които няма виртуални мобилни оператори. „За сравнениe в Германия са 129, във Великобритания 76, Холандия 56, Румъния 2, има MVNO оператори дори и в страни от Близкия изток като Афганистан и Иран.

„Вярваме, че има място за нови играчи и компании, които да предложат нещо различно и интересно на пазара.“ обобщи  Петър Ризов.

Назад