Как да избера рутер?

Решили сте да си купите рутер и нямате представа какъв да бъде. За да ви помогнем в избора, вие трябва да положите някои усилия:

- да определите с какъв бюджет разполагате

- да прецените какви нужди трябва да покрие рутера ви

- да отделите малко време и да  прочетете поне малка част от информацията, която ще ви даде яснота що е то рутер, какви се функциите му, какви са особеностите и ключовите моменти при избора на най-добрия за вас рутер.

Разбира се, винаги можете да се възползвате от предложенията на доставчиците на интернет. Всеки доставчик предлага и някакъв рутер като част от услугата.  Но ако искате да сте сигурни, че предложеният ви вариант си струва, или просто искате да обогатите познанията си, то продължете с четенето.

 

За да направите правилно избор на рутер, трябва да разберете следните важни неща:

- какво е рутер, за какво служи, какви особености и какви видове съществуват?

- какъв рутер ви е нужен, за какво ще го ползвате и какви изисквания имате към него?

- колко струва и кое е най-доброто за вас съотношение качество/цена?

По определениерутерът е самостоятелно мрежово устройство, което осигурява на вашата компютърна мрежа (домашна или офис), връзка към интернет и връзката между компютрите в мрежата ви.

Това определение, обаче не дава отговор на въпроса:

 

Какъв рутер да си купя?

 

За да се опитаме да ви помогнем, ще обединим обясненията за особеностите и видовете рутери с въпроса какъв рутер ви е нужен и какви изисквания имате вие към него.

Първата стъпка в избора на рутер за Вашата мрежа е да изберете вида му, според функциите, които са ви необходими.

Започнете с уточнение как ще бъде предоставена връзката от доставчика на интернет. Тук имате два основни варианта:

- чрез кабел - оптичен или меден или

- чрез мобилната мрежа на даден оператор

И в двата случая е важно да разберете какви скорости на достъп предлага доставчика и от какви скорости за достъп се нуждаете вие.

Втората стъпка е да определите колко устройства ще бъдат включени и как. В зависимост от броя на едновременно свързаните устройства и начина на ползване, може да е необходима една или повече връзки към доставчик и съответно - един или повече входни портове за включване на кабел (най-често оцветен в синьо за медните кабели), едно или повече места за SIM карта или някаква комбинация.

Третата стъпка е да определите за какво ще се използва най-често интернета:

- ако мрежата ви ще се ползва само за прости дейности, като мейл кореспонденция, общуване в социални мрежи, сърфиране – един входен порт с не много висока скорост на достъп е достатъчен.

- ако искате да ползвате домашен офис или да играете он-лайн – ще ви е необходима по-висока скорост на предоставяната от доставчика услуга и съответно рутер с по-висока скорост на предаване на данни(throughput).

- ако е изключително важно връзката ви към интернет да не прекъсва – ще са ви нужни услуги от поне два доставчика, следователно и поне два входни порта (може и във вариант входен порт и SIM карта).

- Ако основно ще се гледат видеа  (YouTube, Netflix) и мрежата ще се ползва безжично и с повече от 5 устройства едновременно, то е хубаво да обмислите закупуването на двубандов рутер, който осигурява наличие на 5 гигахерцова мрежа с по-високо предаване на данни

В зависимост от броя и начина на свързване на устройствата ще определите и други, необходими ви за избора на рутер параметри – брой портове за включване на устройства чрез кабел, видове антени за осигуряване на безжична връзка спрямо разположението на рутера в апартамента / офиса ви.

 

 

Четвъртата стъпка е да решите ще има ли безжично свързани устройства във вашата мрежа и колко.

В последно време повечето мобилни устройства използват Wi-Fiза връзка към рутера и чрез него към локалната мрежа и Интернет. За тази цел се използват различни стандарти за комуникация. За да не ви объркваме, най-важно е да знаете, че рутерът трябва да поддържа всички стандарти, използвани от останалите ви устройства или по-висока версия с обратна съвместимост. Казано на по-прост език – вашият рутер трябва да може да „говори“ на всички езици, ползвани от всички устройства във вашата мрежа.

Следващият въпрос е на какъв рутер да се спрете от гледна точка на използваните Wi-Fi честоти и стандарти? Еднобандов, двубандов илитрибандов? Каква е разликата между тях?

- Еднобандовите рутери използват само честота 2,4GHz за разполагането на каналите за връзка и това би ви осигурило максимална скорост до около 450-600 Mbps при идеални условия. На практика реалната скорост достига около 50-70 Mbps.

- Двубандовите рутери използват и честотите от 5 GHzобхват (съответно биха ви осигурили скорост до 1300 Mbps при идеални условия). На практика реалната скорост достига около 200-300 Mbps

- Трибандовите са предназначени за активни геймъри и осигуряват до 12-поточни Wi-Fi скорости над 10 Gbps, чрез обединяване на 2 ленти от 5 Ghz (4804 Mbps гейминг + 4804 Mbps) и една лента от 2,4 GHz(1148 Mbps). Ако имате амбициите да ставате геймър – това са вашите рутери, но както всичко свързано с игрите, и това са едни от скъпите рутери.

Безжичен трибандов рутер, използван най-вече за нуждите на гейминга

 

Важните разлики между двете честоти са следните:

2,4GHz честотна лентасе използва от по-дълго време, всички по-стари модели рутери използват само нея. Освен тях, има и много други устройства, които използват същите/близки честоти за комуникация - всички Bluetoothвръзки, безжичната компютърна периферия (мишки, клавиатури), микровълнови фурни и други.

 

Защо това е важно за вас?

Големия брой устройства, разположени в близост едно до друго и използващи близки честоти започват да си пречат. Това води до забавяне или дори прекъсване на Wi-Fiвръзката ви. Тази честота обаче, предлага по-голям обхват на връзката, което я прави по-подходяща за пространства с повече стени и плътни предмети.

Рутерите използващи 5GHzлента са по-нова технология, по-скъпи са, осигуряват по-голяма скорост на предаване, но по-малък обсег от този на 2,4 GHz, поради затихването на сигнала при преминаване през стени. Друг недостатък е, че ако имате устройства използващи стандарти под Wi-Fi4 (802.11n), то те няма да могат да използват 5 GHz канали, т.е. няма да могат да се „закачат“ за рутера.

Накратко, ако имате пространство с много стени (или рутерът е разположен в единия край на помещението), по-подходяща е 2,4 GHzлента. Ако ви е нужна по-висока скорост, при възможност изберете 5 GHz.

Разбира се, както вече отбелязахме - има рутери, които излъчват и в двете честоти (дву- и трибандови).

 

Схемата илюстрира голямото значение на това къде сте поставили рутера си и на каква честота работи той, което оказва влияние на силата на сигнала и стабилността му.

 

Рутерите, които предлагат опция за SIMкарта предоставят достъп към интернет използвайки 2G/3G и/или 4Gмрежата на мобилните оператори. При ползването на този виддостъп, скоростите, които ще получите от оператора зависят от качеството на мобилната мрежа в района, наличието (или не) на допълнителна външна антена, вида на използваната „точка за достъп“ (APN). За предимствата и недостатъците на различните видове APN-и, на различните G-та, за необходимостта от допълнителна антена, както и за цената на всичко това, можете да се информирате от вашия доставчик или отново да се поровите в мрежата, стига да разполагате с време и желание.

 

За да се ориентирате в необходимите за Вас скорости, ще дадем някои изисквания за отделните услуги, които може да използвате:

- Videocalls(видеообаждания)– максималните изисквания за повечето платформи са между 1,5 и 3 Mbps.

- Games(игри) – широколентов интернет, колкото по-висока скорост, толкова по-добър сигнал.

- Streamingуслуги (стрийминг услуги) – минимална скорост около 3 Mbps.

 

Услугите за стрийминг на музика (като Spotify)изискват по-ниска скорост от услугите, предоставящи видео.

 

Ако искате да гледате филми и телевизионни сериали он-лайн със стандартна разделителна способност, минималната скорост от 3 Mbps е всичко, от което се нуждаете. Максималните скорости варират в зависимост от качеството на картината и доставчика на услугата. Най-често са между 13-15 Mbps, но за някой услуги с качество на картината 4k, изискването може да достигне до 25 Mbps.

 

А това са част отизискванията на някои популярни медии към скоростите на мрежата:

 

При ползване на Netflix -минимум 1.5 Mbps скорост на интернет връзката за добро качество на картината и:

Скорост

Качество на Видеосигнала

3.0 Mbps

Video SD Video on 480p

4.0 Mbps

HD Video (720p and 1080p)

5.0 Mbps

Best for 1080p and higher

15 Mbps

4K video

 


При ползване на YouTube :

Скорост

Качество на Видеосигнала

3.0 Mbps

SD Video Streaming

7.0 Mbps

HD (720p, 1080p) Streaming

13 Mbps

1080p HD with other devices streaming

 

Каква е нормалната скорост на интернета през рутер?

Това е много често срещан въпрос, на който няма еднозначен отговор, защото зависи от следните фактори:

- Каква скорост на интернета която получавате от вашия доставчик

- Какъв клас рутер сте си закупили

- Колко устройства с свързани едновременно към рутера и какъв трафик генерират

- Колко близо сте до рутера си и дали има стени или други прегради, които пречат на сигнала

Ако приемем, че сте абонаментният ви план за интернет включва 100 Mpbs, като ориентир за нормална скорост през рутер  трябва да получаватe между 25 и 45 Mbps при най-масовите (по-евтини или безплатно предоставени) рутери и между 60 – 80 Mbps за по-висок клас (в ценовия диапазон от 50 до 100 лв.) рутер.

 

Ако обобщим - при избора на рутер, от техническа гледна точка, е важно да изясните:

- колко и какви услуги ще ползвате едновременно, съответно каква е скоростта която Ви е необходима

- колко устройства ще работят паралелно в мрежата Ви

- да изберете вида на връзката с мрежата на доставчика (кабелна, оптична, SIMкарта, SIM карта с 4G или 4Gрутер)

- да съобразите пространството и наличието (липсата) на стени или други плътни предмети, които могат да попречат на разпространението на безжичния сигнал

- да осигурите нужната сигурност на мрежата, чрез вградени системи на защита тип Firewall.

- да помислите, кой и как ще администрира мрежата Ви и ще осигурява контрол на трафика в нея.

 

Колко струва това или каква цена за рутер е разумно да платим?

Стигаме и до един от най-важните въпроси - бюджета, с който разполагате.

След като сте установили ценовите рамки, след като сте уточнили какво трябва да може да прави рутерът ви, идва време и за компромиса между качество и цена. Все пак имайте едно на ум, че ако връзката ви към доставчика не е достатъчно добра и най-мощния рутер няма да ви осигури добра скорост към Интернет

Ето някои рутери и техните основни характеристики и ориентировъчни цени, за да се ориентирате в разликите:

 
 

Рутер

Честота (GHz)

Скорост на прехвърляне Wi-Fi (Mbps)

 

Стандарт Wi-Fi

SIM карта

Ценови диапазон

N 300Mbps TP-LINK TL-WR841N

2.4 Ghz

еднобандов

До 300 Mbps

802.11 b/g/n

не

30-35 лв.

D-Link AC 750

2.4 Ghz - 5 Ghz

двубандов

До 600 Mbps

802.11B/g/n/ac

не

50-60 лв.

TP-Link Archer C6, AC1200, Gigabit, Dual-Band

2.4 Ghz - 5 Ghz

двубандов

До 300 + 867 Mbps

802.11 a/b/g/n/ac

не

60-70 лв.

TP-Link Archer C6U, AC1200, Gigabit MU-MIMO

2.4 Ghz - 5 Ghz

двубандов

До 300 + 867 Mbps

802.11 ac/n/a/g/b

не

60-70 лв.

D-Link DIR-825/EE AC1200

2.4 Ghz - 5 Ghz

двубандов

До 1200 Mbps

802.11ac/b/n/g/a

не

70-75 лв.

D-Link AC2100 Mesh Wi-Fi

2.4 Ghz - 5 Ghz

двубандов

До 300 Mbps + 1733 Mbps

802.11ac, 802.11n, 802.11g

не

90-100 лв.

 

Tenda AC21, AC2100 Dual-Band Gigabit Wireless Router

2.4 Ghz - 5 Ghz

двубандов

До 2100 Mbps

802.11ac

не

100-150 лв.

Netgear R6400, Gigabit, Dual-Band, 1750 Mbps

2.4 Ghz - 5 Ghz

двубандов

До 450 + 1300 Mbps

802.11ac

не

230-250 лв.

TP-Link Archer MR400

2.4 Ghz - 5 Ghz

двубандов

До 450 + 867 Mbps

802.11b/g/n, 802.11ac/n/a, 802.11a/b/g/n

да

260-300 лв.

D-Link AC1200 4G LTE Multi‑WAN DWR‑953

2.4 Ghz - 5 Ghz

двубандов

До 866 + 300 Mbps

802.11ac

да

280-310 лв.

ASUS 4G-N1, N300 LTE, Sim

2.4 Ghz

еднобандов

До 300 Mbps

802.11b/g/n

да

380-400 лв.

ASUS ROG Rapture AX1100, Tri-Band, MU-MIMO, AiProtection Pro

2.4 Ghz - 5 Ghz

трибандов

До 1148 + 4804 Mbps

802.11a/b/g/n/ac/ax

не

900-1000 лв.

 

В заключение - ако имате възможност е добре да се спрете на по-мощен рутер, за да го ползвате по-дълго време.

Надяваме се, че сме ви помогнали поне малко в нелеката задача – избор на най-добрия рутер.

Назад