Планета или пластмаса? - Девет милиона тона пластмаса попадат в океаните всяка година

 

Девет милиона тона пластмаса попадат в океаните всяка година, сочат статистики предоставени от National Geographic. Това е средната точка на диапазона от 5.3 милиона до 14 милиона тона пластмаса, които попадат в океаните и е еквивалент на пет найлонови торбички, пълни с пластмасови отпадъци, които стоят на всеки 30 см. брегова линия по целия свят.

„Всеки ден нашите изследователи и фотографи в областта стават свидетели на унищожителното влияние на пластмасата за еднократна употреба върху океаните и ситуацията става все по-страшна”, обяснява Гари Нел, изпълнителен директор на National Geographic Partners.

Основата на проблема се корени в това, че 40% от произведената пластмаса в световен мащаб се използва само веднъж, след което се изхвърля и рядко бива рециклирана. Пластмасата за еднократна употреба представлява главно опаковкиили предмети, които лесно могат да бъдат заменени с алтернативи за многократно ползване.

Всеки може да даде своя принос за ограничаването на количеството пластмаса, която достига до океаните и ги превръща в минно поле за много морски животни и птици. Първата стъпка е да опита да отстрани най-маловажните форми на пластмаса, които използва в ежедневието си и ги замени с достъпни алтернативи за многократна употреба. Една текстилна пазарска чанта, например, би могла да замени стотици найлонови торбички.

Близо милион пластмасови бутилки се продават по света всяка минута. Това число може да се редуцира, ако започнем да носим със себе си шише за многократна употреба, което да пълним отново.

Инициативата на National Geographic „Планета или Пластмаса?“те призовавада намалиш използването на пластмаса за еднократна употребаи те предизвиква да дадеш своето обещание на natgeotv.com/bg/planetorplastic.

NET1 подкрепя инициативата и на специалното ни събитие „Зелено кино за зелена Дружба“, което организирахме това лято, излъчихме филм по темата „Зелените герои на Джеки Чан“ и показахме на малки и големи как могат разделно да събират отпадъците си и да допринасят за по-малко замърсяване на околната среда.

Назад