Internet of things за бизнеса

Възможностите, които Internet of things разкрива пред бизнесите са практически неограничени. Те са свързани с повишаване на ефективността и печалбата, контрол на дейностите, автоматизация на процесите и подобряване на комуникацията.

Интернет на нещата за бизнеса комуникира информация към хора и системи. Така например може в реално време да се получава информация за дадено оборудване (дали е включено или изключено, колко батерия има, какво работи в момента) или данни от сензори, които следят състоянието на човек – пулс, кръвно, дишане, функция на пейсмейкър и пр.

Получавайки навреме данните, които са важни за него, всеки бизнес има възможността да преценява следващите си действия много по-точно, бързо и адекватно, което се отразява положително на всички аспекти от дейността на дадена компания.

 

Комуникация

До скоро такъв тип информация беше достъпна само след ръчно свързване с устройството и сваляне на данните от него. Благодарение на Internet of things, тя вече е достъпна по всяко време и позволява анализ и реакция без забавяне.

Почти няма бизнес, който не разполага със свои активи, които иска да следи и контролира. В логистичния бизнес GPS технологиите позволяват постоянен контрол на местоположението и движението на всички налични превозни средства. На същия принцип могат да се проследява местоположението и на пратки или дори хора. Прост пример, с който всички се сблъскват на ежедневна база, е проследяването на куриерска пратка. То е възможно именно благодарение на взаимосвързаността на Интернет на нещата и е приложимо практически във всеки бизнес.

Куриерската компания UPS използва Internet of things сензори, не само, за да оптимизира разходите си по поддръжка и гориво, но и за да повиши ефективността на автомобилите си, като по този начин освен, че спестява разходи, намалява екологичния отпечатък, който компанията оставя.

 

Контрол и автоматизация

В един свят, в който всичко е взаимосвързано, бизнесите вече имат достъп до устройствата си и техните състояния от всяка точка. В повечето случаи умните устройства могат не само да бъдат наблюдавани дистанционно, но и управлявани. Така например даден бизнес би могъл от разстояние да включи или изключи специфична част от оборудването или да контролира температурата, когато това е от съществено значение.

След като един работен процес е конфигуриран и дефиниран, умните устройства могат да изпращат сигнали, когато има нарушения в процесите или функционирането на машините или дори да реагират по предварително зададен начин. Ако натоварен с доставки камион има проблем с някоя част, информацията може да бъде автоматично предадена към централата, в следствие на което за камиона да се насрочи час за поддръжка, а пратките да бъдат преразпределени в най-удачните курсове, така че да няма ненужни сътресения нито за бизнеса, нито за крайните потребители.

Шведската комуникационна компания Ericsson предоставя инфраструктура за кораби, пристанища и терминали. Чрез системата си 'Ericsson Maritime ICT' компанията използва сензори на своите плавателни съдове, за да следи местоположението на корабите, скоростта и температурата на товари, чувствителни към топлина, всичко това в реално време. Данните могат да се споделят с компании партньори, които участват в целия процес от производството до крайната доставка на стоките.

 

Контрол на разходите и ефективност

Много бизнеси се доверяват на Internet of things и залагат на умни устройства, за да спестят разходи. Точното измерване на данните и получаването им в реално време, вместо на база на симулации и естимации, помага по много различни начини. Когато бизнесът е свързан с производство, недобре функциониращото оборудване носи неизбежни парични загуби. Благодарение на информацията, която сензорите улавят и препращат, компаниите могат да спестят сериозни разходи, като минимизират малфункционирането на оборудването си и планират адекватни и навременни проверки и профилактики.

Подобни сензори могат да измерват поведението и скоростта на шофьорите в дадена компания, за да се намаля разходите за гориво и износване.

Добър пример за това която се възползва от възможностите на Internet of things са John Deere. Американската компания е производител на земеделско и строително оборудване и със специални сензори следи нивата на влажност в почвите, за да помогнат на фермерите да взимат навременни и правилни решения за напояване. Събраната информация помага за по-високи добиви и повишава продукцията, като същевременно намалява разходите.

 

Безопасност и сигурност

Едно от най-честите приложения на Internet of things в бизнеса е видеонаблюдението. Почти няма работно място, което не се следи с камери, записите от които могат да са достъпни от всяко място. Умните устройства могат да бъдат снабдени и със сензори за движение и светлина, което пък ги прави изключително удобни за охраняеми зони.

Германският автомобилен производител Daimler пък използва Internet of things, за да направи превозните средства по-безопасни и по-ефективни.

Daimler вече са автоматизирали няколко процедури за безопасност, когато автомобилите са на път. Камионите на Daimler са снабдени с proximity контрол, помощ при спиране и тръгване, помощ при рязко спиране, подпомагане на придържането към пътя и 3D карти, които да помогнат на шофьорите да поддържат безопасна дистанция.

Освен това автомобилната фирма е разработила стерео камери и радарни сензори, които имат за цел да подобрят времето за реакция на водачите в различни ситуации.

Друг пример за това как Internet of things работи за бизнеса са Microsoft и Rolls-Royce. Компаниите започват сътрудничество в подкрепа на интелигентните двигатели на Rolls-Royce и ще предложат усъвършенствано събиране на информация на авиокомпаниите, свързано с полетите, използването на гориво и планирането на поддръжката.

Преди това Ролс-Ройс инвестира в сензори за реактивните двигатели на самолетите, за да следи данните в реално време и да докладва за състоянието на двигателите и дори да ги поддържа от разстояние.

Virgin Atlantic инвестира в Internet of things, като свърза своите Boeing 787 с Интернет на нещата сензори и устройства. Така буквално всяка част от самолетите има връзка с интернет - от двигателите до колесника. По този начин, ако с някой от елементите има възникне проблем,  той може да бъде докладван, още преди да има някакви видими признаци или последствия.

Internet of things далеч не засяга само живота на потребителите. Той започва да дава своето отражение в почти всяка човешка дейност и предоставя възможност на бизнесите да оптимизират своите дейности както никога досега.

 

 

Назад