NET 1 ще осигури безплатен интернет при „Заслонът“ на Витоша

     

Софийският телекомуникационен оператор NET 1 ще осигури безплатен интернет достъп на новия заслон на Витоша, който ще се изгради в местността „Три кладенци“.

Това стана по време на церемонията по обявяване на победителя в конкурса за проект „Заслонът 2050“, която се проведе на 3 октомври в сградата на Детски екостационар "Бели брези" в Национален парк Витоша.

„Горди сме да подкрепим един проект, който ще подобри туристическата инфраструктура във Витоша. За нас като зелена компания, част от социално отговорния бизнес в София облагородяването и модернизацията на природните дадености в и около столицата е от изключително значение. Вярвам, че това е едно начало, което поставяме, и което ще превърне Витоша в модерен, достъпен и технологичен център на планински туризъм, ще покаже възможностите за синергия между технологии и зелена среда и ще провокира повече софиянци и гости на града да оползотворяват свободното си време, наслаждавайки се на красивата природа и чистия въздух на минути от натовареното ежедневие в града.“, каза Петър Ризов управител на NET1.

Победител в благородната надпревара стана проектът „НЕ само за СЛОН“ на арх. Мария Стайнова и арх. Виолетка Славова.

Конкурсът е по идея на архитект Андрея Момерин, а председател на журито бе Христо Пимпирев.

Идеята на „Заслонът 20150“ е да се възстанови малък заслон с размери 3 х 4 метра, изграден преди 50 години в местността Три кладенци на Витоша, от който са останали само част от основите, като в същото време се демонстрира архитектура на бъдещето с използването на съвременни, устойчиви материали, които не замърсяват околната среда. Новият заслон ще бъде изграден, сглобен тренировъчно, поставен, ползван и разрушен след време без да нанася поражения на природата, с която сме свързани. Той ще бъде изграден по принципите и методите на устойчивото строителство и архитектура, в суровите условия на планината, на близо 2000 м н.в.

Пред участниците в конкурса бяха поставени задължителни условия, на които трябваше да отговарят проектните им предложения, сред които: възможност за зареждане на малки електронни устройства, достъп до интернет, съхранение на електроенергия, достъп до материали за първа медицинска помощ, достъп до важна туристическа информация, наличие на сигнализация при мъгла.

До финала достигнаха 5 проекта.

Представените 17 проектни предложения бяха оценявани на три етапа.

Първият етап на оценка беше поверен на компетентно жури в състав: геологът и полярен изследовател проф. д-р Христо Пимпирев, ландш. арх. Снежана Петрова - директор на ДПП „Витоша“, арх. Борислав Игнатов - председател на КАБ, арх. Мартин Христов - зам.-председател на КАБ, Теренс Бекет - BREEAM експерт и Красимир Стоянов - преподавател по туризъм в НБУ.

Организаторите дадоха възможност и на основните ползватели на заслона – туристите -  също да участват в избора на окончателния проект.

Това се случи на втория етап на оценка на Черни връх на 27-и август т. г. и тази дата не беше случайно избрана. На 27 август 1895 г. се е състояло първото организирано изкачване на Черни връх, поставило началото на организирания туризъм в България. Всяка година в края на месец август на витошкия първенец се събират туристи от цялата страна, за да отдадат почитта си към Алеко Константинов – Щастливеца, по чиято идея се е състояло първото изкачване на върха.

Процесът на гласуване през втория етап продължи до 15 септември.

Третият етап на оценка беше осъществен от учениците от 5 „а“ клас на столичното 38-мо ОУ „Васил Априлов“. Децата също излъчиха своя фаворит на 26 септември, когато проектантите се срещнаха с учениците и отговаряха на техните въпроси.

До финала достигнаха 5 проекта.

 Заслонът ще бъде изграден през лятото на 2018 г. и ще бъде тестван по метода за оценка на устойчивостта на сградите.

 

     

     

Назад